27 de şefi de stat şi de guvern se întâlnesc la Sibiu, pentru a pune bazele unui nou plan pentru viitorul Uniunii Europene. În total, la Sibiu vor fi astăzi 36 de delegaţii oficiale şi 400 de invitaţi de rang înalt.

Momentele centrale se vor desfăşura în clădirea primăriei din Sibiu şi la Palatul Brukenthal, unde va avea loc un dejun de lucru. În curtea Bisericii Evanghelice, Piaţa Huet, Piaţa Mare şi Piaţa Mică sunt amenajate corturi pentru conferinţe, pentru 100 de traducători şi 900 jurnaliştii ce vor face relatări de la acest eveniment.

Pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024, temele directoare pentru discuţiile de la Sibiu, vizează protejarea graniţelor UE, libertăţile individuale, statul de drept, migraţia ilegală sau lupta împotriva dezinformării, dar şi consolidarea pieţei unice şi schimbările climatice.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a anunţat că va propune la summitul Consiliului European de la Sibiu, reformarea Uniunii Europene prin modificarea Tratatului Lisabona, liderul de la Viena pledând pentru introducerea unor reglementări europene mai stricte, inclusiv pentru protejarea statului de drept.

Preşedintele Klaus Iohannis are programată, începând cu ora 18.00, o conferinţă de presă comună cu Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De asemenea, în agenda lui Iohannis figurează o întâlnire cu reprezentanţii Forumului Democrat al Germanilor din România, cu participarea Cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat anterior că îşi doreşte ca după Summit-ul din 9 mai liderii europeni să aibă „o declaraţie foarte optimistă în prag de alegeri europene”, care speră să se numească ”Declaraţia de la Sibiu”.

Visits: 76