Apollonia Radio

Proiecţie-dezbatere: “Iaşi, inima României (1916-1918)”

 Breaking News
  • BUST DEDICAT POETULUI BESARION GABASHVILI Pe 24 ianuarie 2019, va fi inaugurat la Iaşi bustul poetului clasic georgian Besarion Gabashvili (Besiki). Monumentul poetului născut la Tbilisi în 1750 şi decedat la Iaşi în data de 24 ianuarie 1791 va fi amplasat pe strada Costache Negri. Iniţiativa municipalităţii porneşte de la propunerea pe care Excelenţa Sa Nikoloz Nikolozishvili, Ambasadorul Georgiei în România, a făcut-o în timpul vizitei la Iaşi din 5 – 6 iulie 2018. Poetul georgian Besarion Gabashvili este îngropat în zona fostei Biserici Sfânta Vineri. Din acele vremuri se păstrează doar placa funerară, pe care scrie: „În acest mormânt zace Principele Visarion Zaharovici Gabashvili, care a fost trimis ambasador al Ţarului David pe lângă prea...

Proiecţie-dezbatere: “Iaşi, inima României (1916-1918)”

Proiecţie-dezbatere: “Iaşi, inima României (1916-1918)”
January 17
13:51 2019
Filmul a fost finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul Programului Centenar.
În istoria Primului Război Mondial, Iaşul a avut un rol crucial. Documentarul realizat de jurnalista Alina Ţiţei spune povestea Iaşului în anii refugiului. Regizorul documentarului spune ca filmul recompune povestea dezbracată de formalism a Iaşului în anii de război. Epidemiile, frigul, foametea, nenorocirile de tot felul au tranformat Iaşul într-un oraş al suferinţei. În doi ani, la Iaşi au murit în jur de 40.000 de oameni, mulţi dintre ei fiind îngropaţi în 6900 de gropi comune. Inedit este că materialul video cuprinde imagini necunoscute publicului, iar povestea Iaşului este prezentată prin ochii unei familii captive în drama războiului.
Personajele, interpretate de actorii ieseni Ana Hegyi, Mihaela Leustean şi Sorin Cimbru sunt inspirate din corespondenţa de război care s-a păstrat până astăzi.

Ascultaţi un interviu cu Alina ŢiŢei, marca Radio Apollonia:

Hits: 23

About Author

Ioana Nedelcu

Ioana Nedelcu

Related Articles