Apollonia Radio

Pompier salvator şi în timpul liber

 Breaking News
  • BUST DEDICAT POETULUI BESARION GABASHVILI Pe 24 ianuarie 2019, va fi inaugurat la Iaşi bustul poetului clasic georgian Besarion Gabashvili (Besiki). Monumentul poetului născut la Tbilisi în 1750 şi decedat la Iaşi în data de 24 ianuarie 1791 va fi amplasat pe strada Costache Negri. Iniţiativa municipalităţii porneşte de la propunerea pe care Excelenţa Sa Nikoloz Nikolozishvili, Ambasadorul Georgiei în România, a făcut-o în timpul vizitei la Iaşi din 5 – 6 iulie 2018. Poetul georgian Besarion Gabashvili este îngropat în zona fostei Biserici Sfânta Vineri. Din acele vremuri se păstrează doar placa funerară, pe care scrie: „În acest mormânt zace Principele Visarion Zaharovici Gabashvili, care a fost trimis ambasador al Ţarului David pe lângă prea...

Pompier salvator şi în timpul liber

Pompier salvator şi în timpul liber
October 16
11:30 2018

Un pompier aflat în timpul liber a salvat viaţa unei femei din cartierul Galata. Femeia era imobilizată la pat de mai mult timp. Ea a fost la un pas de a fi cuprinsă de flăcări. Poliţiştii cred că focul nu a izbucnit întâmplător.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 13, pe strada Văleni. Pompierul Eusebiu Achiţei se afla în timpul liber la câteva străzi depărtare. A văzut fu­mul gros şi fără a sta pe gânduri a fugit în zona respectivă. A observat flăcările şi a intrat în casa cuprinsă de foc îmbrăcat doar cu un tricou.

Eusebiu Achiţei, pompier salvator – Iniţial am văzut un fum de culoare neagră. Prima dată m-am gândit că sunt cauciucuri sau nişte cabluri. La câteva fracţiune de secundă am văzut că fumul se amplifică şi am auzit un strigăt puternic

 Fără a sta pe gânduri, pompierul a sărit gardul gospodăriei în care se afla, a fugit printr-o pădure care se afla la câteva străzi distanţă, şi a intrat în mijlocul iadului care s-a declanşat pe strada Văleni.  Dacă pompierul nu ar fi interevenit la timp, femeia nu mai avea şanse de a supravieţui.

Eusebiu Achiţei, pompier salvator – Am văzut un lacăt pus pe poartă. Am găsit o piatră, am spart lacătul, după care am intrat în curte. Focul se propaga din stânga. Mi-am creat o cale de acces. Sub o boltă de vie din faţa casei se afla un autoturism. Mi-am spus să scot maşina de acolo.

Ca într-un scenariu de film, de teama unei deflagraţii pompierul ieşean a scos maşina din curte. Nici intervenţia sa nu a fost una uşoară.

 Eusebiu Achiţei, pompier salvator

M-am întors înapoi. Focul era foarte puternic. Explodau în acelaşi timp diverse lucruri, butelii.  În acel moment am auzit din spate un strigăt al unei femei. Auzeam ţipete înconinuu şi am zis că persoană rămasă în casă sigur era la geam sau la uşă blocată. Am avut o forţă, nu ştiu, din Cer venită, am deschis uşa. Un val de fum a ieşit de acolo, vizibilitatea era sub un metru, m-am lăsat în genunchi şi am început să verific zona respectivă.

 El a mers în genunchi, sub perdeaua de fum, până a ajuns pe pipăite până la victima imobilizată în pat.

Hits: 35

About Author

Ramona Lazar

Ramona Lazar

Related Articles