Apollonia Radio

Maria și Victor, lecţie de viață

 Breaking News
  • 5 iunie – Ziua Învăţătorului Pe 5 iunie se sărbătoreşte Ziua Învățătorului, care coincide cu data de naştere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc (5 iunie 1779 — 17 septembrie 1823). Gheorghe Lazăr, născut la Avrig, este considerat fondatorul învățământului în limba națională din Țara Românească. În 1818, a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Şcoala de la Sfântul Sava. Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), Ziua Învăţătorului va fi sărbătorită prin activităţi extraşcolare, organizate de fiecare unitate de învăţământ, şi nu vor avea loc cursuri normale. Instituirea aceste zile a învăţătorului a fost aprobată în 9 octombrie 2007 de Parlament şi apoi prin Legea nr. 289 din 29 octombrie...
  • Mijloacele de transport şi parcări – 1 iunie 2019 Pelerinii vor sosi la Iaşi cu trenul, cu autocarele, microbuzele şi cu maşinile personale. Fiecare comunitate/parohie va avea un responsabil general de grup, dar şi câte un responsabil pentru fiecare autocar/microbuz/tren. Pentru a veni în sprijinul pelerinilor, sunt puse la dispoziţia lor două trenuri: primul, pe ruta Adjud (plecarea la ora 08.00) – Bacău – Roman – Iaşi (ora 12.13) şi retur (de la ora 21.05); al doilea, pe relaţia Roman (10.45) – Paşcani – Iaşi (13.31) şi retur (de la ora 20.22). De la gara din Iaşi, pelerinii se vor deplasa pe jos până la porţile de intrare în zona specificată pe bilet, conform infograficului zonei de acces. Având...
  • Informaţii importante pentru pelerini Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie de Judeţean Iaşi (Iaşi, Str. Mihai Costăchescu, 2; tel. 0232/302000; https://is.politiaromana.ro; e-mail: ipjiasi@is.politiaroniana.ro) a elaborat un material cu informaţii preventive, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor şi pentru ca evenimentul să se desfăşoare într-un mediu sigur pentru participanţi. – Purtaţi în permanenţă asupra dumneavoastră documentele de identitate (paşaport, carte de identitate, permis de conducere)! – Aveţi grijă unde vă ţineţi portofelul şi telefonul mobil (nu le ţineţi în buzunarele exterioare, iar poşetele/ borsetele/ rucsacii să fie mereu în supravegherea dumneavoastră)! – Dacă deţineţi bijuterii sau bunuri de valoare mare, păstraţi-le în seif la locul de cazare! – Nu...
  • Documente necesare accesului în Perimetrul din faţa Palatului Culturii Înainte de a porni spre Iaşi, pelerinii trebuie să se asigure că au la ei permisele de acces pe baza cărora vor putea intra în Perimetrul securizat pentru întâlnirea cu papa Francisc. Aceste permise sunt distribuite prin parohiile din Dieceza Romano-Catolică de Iaşi, pe baza înscrierii făcute până la 1 mai. Accesul se va face pe baza permisului nominal primit şi însoţit de actul de identitate. Accesul în cele opt zone din perimetrul securizat Perimetrul din faţa Palatului Culturii va fi împărţit în şapte zone în care vor fi aşezate persoanele care s-au înscris pentru acest eveniment, fiecare zonă având un punct de prim ajutor. O a opta zonă va...
  • Întâlnirea cu Papa Francisc – Iaşi, 1 iunie 2019 Sfântul Părinte papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie. În cadrul acestei vizite, se va afla la 1 iunie la Iaşi, în mijlocul Diecezei de Iaşi. Papa Francisc va sosi la ora 17.25 la catedrala catolică, în care va fi aşteptat de aproximativ 800 de bolnavi şi de persoane în vârstă. Apoi îi va întâlni pe toţi cei prezenţi în faţa Palatului Culturii, participând la “Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile”. Program special în ziua de 1 iunie În ziua de 1 iunie, de la ora 14.00 până la ora 16.00, vor fi difuzate pe megaecranele amplasate în zona din faţa Palatului Culturii mai multe...

Maria și Victor, lecţie de viață

Maria și Victor, lecţie de viață
October 12
10:27 2018

Impresionantă lecţie de viaţă. Doi pacienţi ai Spitalului C.I.Parhon  din Iaşi au împlinit nici mai mult nici mai puţin de 25 de ani de când o boală necruţătoare le-a schimbat viaţa. Pentru Dana şi Victor viaţă înseamnă un sfert de secol de dializă. O performanţă, spun medicii. Învingători, spunem noi. Pentru a-i încuraja, momentul a fost sărbătorit cu tort, flori şi cadouri.

Asistente, medici şi pacienţi au pregătit o surpriză. Cei surprinşi, Maria şi Victor, de 43, respectiv, 50 de ani.  Dana Maria Popa avea 18 ani când a aflat că suferă de insuficienţă renală cronică. De atunci a petrecut peste 10.000 de ore pe patul de spital pentru a face nici mai mult nici mai puţin de 3.150 de şedinţe de dializă.

Dana Maria Popa, pacient

De la 18 ani şi jumătate am intrat pe mâna doamnei profesor, doamenei doctor, domnului doctor Covic. După cum vedeţi, în ziua de astăzi sunt aici. Mii de mulţumiri

Boala a fost necruţătoare.

Dana Maria Popa, pacientă 

Prima dată am început, cum a reacționat, cum a evoluat la mine boala de insuficiență renală, rinichii. Am început să mă înnăduș foarte foarte tare, nu aveam aer, stare de slabiciune, anemică şi tot aşa.

Printre lacrimi femeia povesteşte că la vremea aceea era tânără şi avea o mulţime de planuri la care a fost nevoită să renunţe. Tot din cauza bolii a renunţat şi la studii.

Dana Maria Popa, pacientă 

Nu am făcut decât o profesională dar m-am îmbolnăvit.

Pe atunci dializa era în fază de pionierat la Iaşi. Condiţiile nu erau dintre cele mai bune.

Dana Maria Popa, pacientă 

Am prins un pic mai greuț, adică greu în sensul că tehnologia, aparatele erau și bune și rele. Stația de apă care nu funcționa cum trebuie, vomitam foarte mult, dureri de cap, tensiuni mici.  Nam dus-o un pic mai greu.

Pentru a scăpa de procedurile anevoioase, în urmă cu 21 de ani Dana a decis să facă un transplant renal. Fără succes însă.

Dana Maria Popa, pacientă 

Am făcut transplant de rinichi în 97 la Cluj la Profesorul Lucan. Am mers șase luni de zile și după aceea am intrat pe dializă.

O poveste asemănătoare are şi Victor Aioanei. Avea 25 de ani când a aflat că suferă de gluorulonefrită.

Victor Aioanei, pacient

De la o răceală s-a terminat. Nu au mai funcționat rinichii și am ajuns, nici nu știam ce e aia dialză.

Şi viaţa lui s-a schimbat în ultimii 25 de ani. În tot acest timp a avut suişuri şi coborâşuri. A încercat să facă un transplant renal, însă în ciuda eforturilor, nu a găsit un donator compatibil. Din cauza bolii, Victor a trebuit să se mute de la Botoşani la Iaşi.

Victor Aioanei, pacient: 

Am făcut şi multă navetă. Sunt din zona Botoșaniului și aveam 250 de km până aici. Aproape cinci ani am făcut naveta și făceam 1.200 km pe săptămână.

Acestea sunt doar două dintre poveştile celor care au reuşit să supravieţuiască necruţătoarei boli. Medicii spun că un pacient bolnav poate supravieţui cu dializă până la 30, chiar 40 de ani.

În Iaşi se face dializă din 1988. În prezent, în judeţul Iaşi sunt 600 de pacienţi care trăiesc cu ajutorul dializei, iar peste o mie de bolnavi au fost trataţi în ultimul an.

Ionuț Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Parhon Iaşi

Dializa şi dializa privată este din fericire una din poveștile de succes ale Serviciului de Sănătate din România.

Cu toate acestea, din lipsă de donatori lista de aşteptare pentru transplant este foarte lungă. Medicii spun că pe lista de aşteptare sunt sute de persoane aflate în suferinţă.

Anda Matei/Emil Pralea

Hits: 23

About Author

Apollonia Radio

Apollonia Radio

Related Articles