Apollonia Radio

Maria și Victor, lecţie de viață

 Breaking News
  • Lansare de carte – “Mesaj către Criton”   Poetul Vasile Burlui lansează volumul „Mesaj către Criton” Miercuri, 27 martie 2019, poetul Vasile Burlui revine în atenţia publicului iubitor de poezie. Asta pentru că în Librăria Cartea Românească din Iaşi, situată pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr 2, va fi lansat volumul de poeme „Mesaj către Criton”, publicat în 2018 la Editura Cartea Românească. Despre cel mai recent volum al său de poezie vor vorbi criticul literar Ioan Holban, cel care a şi prefaţat cartea, universitarul şi filologul Iulian Popescu, precum şi criticul literar Livia Iacob. Evenimentul, ce va începe la ora 18:00, va fi moderat de Paul Gorban. Despre cea mai recentă carte a poetului...
  • 50 De Femei De Succes Radio Apollonia vă invită de astăzi, 19 martie 2019, să fiţi părtaşi la un nou proiect, intitulat “50 De Femei De Succes“. Știi ce vrei să faci? Ai descoperit o pasiune pe care vrei să o explorezi? Închide ochii și gândește-te că ești deja în top! O femeie de succes nu se oprește niciodată din învățat. Chiar dacă a absolvit trei facultăți, două mastere și un doctorat… Într-o carieră de succes e nevoie de mult curaj!  Într-un business este foarte important să ştii să negociezi. Pentru a-i putea convinge pe alţii, trebuie să fii convinsă la rândul tău. Majoritatea femeilor de succes au descoperit că trezitul de dimineaţă şi începerea...
  • Concert caritabil vocal-simfonic “Inimi pentru inimi” Episcopia Romano-Catolică Iași, în parteneriat cu Centrul Diecezan Caritas Iași, vă invită Sâmbătă, 16 martie 2019, la ora 19.30, să participaţi la Concertul caritabil vocal-simfonic “Inimi pentru inimi”, în catedrala “Sfânta Fecioară Maria, Regină”. Scopul acestui concert este strângerea de fonduri pentru refacerea și reluarea activității la  Institutul de Boli Cardiovasculare – IBCV “Profesor doctor George I.M. Georgescu” din Iaşi, care a fost afectată de incendiul de anul trecut, Concertul este susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Moldova” din Iaşi şi Corul Academic “Gavriil Musicescu”, care vor interpreta Requiem în re minor pentru solişti, cor şi orchestră, KV 626, compus de W.A. Mozart. Solişti vor fi Ana Maria Donose (soprană),...
  • Premieră la Iaşi! Jurnalista, poeta şi traducătoarea Nicoleta Dabija lansează, în premieră la Iaşi, integrala operei poetice a lui Giuseppe Ungaretti, “O viaţă de om”, carte publicată în 2018 la editura Paralela 45. Evenimentul va avea loc, miercuri, 13 martie 2019, în Librăria Cartea Românească din Iaşi, situată pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 2, începând cu ora 18:00. Alături de traducătoarea volumului, Nicoleta Dabija, despre carte şi opera marelui poet italian vor vorbi şi poetul Cătălin-Mihai Ştefan, dar şi regizorul Ovidiu Lazăr. (Comunicat de presă) Evenimentul va fi moderat de Paul Gorban, directorul librăriei ieşene. Ascultaţi un interviu cu doamna Nicoleta Dabija, marca Radio Apollonia: Hits: 11...
  • 8 martie, Ziua mamei sau Ziua internaţională a femeii? Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii. Puțini oameni știu că Ziua mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Sărbătoarea datează din timpul legendelor despre zeii...

Maria și Victor, lecţie de viață

Maria și Victor, lecţie de viață
October 12
10:27 2018

Impresionantă lecţie de viaţă. Doi pacienţi ai Spitalului C.I.Parhon  din Iaşi au împlinit nici mai mult nici mai puţin de 25 de ani de când o boală necruţătoare le-a schimbat viaţa. Pentru Dana şi Victor viaţă înseamnă un sfert de secol de dializă. O performanţă, spun medicii. Învingători, spunem noi. Pentru a-i încuraja, momentul a fost sărbătorit cu tort, flori şi cadouri.

Asistente, medici şi pacienţi au pregătit o surpriză. Cei surprinşi, Maria şi Victor, de 43, respectiv, 50 de ani.  Dana Maria Popa avea 18 ani când a aflat că suferă de insuficienţă renală cronică. De atunci a petrecut peste 10.000 de ore pe patul de spital pentru a face nici mai mult nici mai puţin de 3.150 de şedinţe de dializă.

Dana Maria Popa, pacient

De la 18 ani şi jumătate am intrat pe mâna doamnei profesor, doamenei doctor, domnului doctor Covic. După cum vedeţi, în ziua de astăzi sunt aici. Mii de mulţumiri

Boala a fost necruţătoare.

Dana Maria Popa, pacientă 

Prima dată am început, cum a reacționat, cum a evoluat la mine boala de insuficiență renală, rinichii. Am început să mă înnăduș foarte foarte tare, nu aveam aer, stare de slabiciune, anemică şi tot aşa.

Printre lacrimi femeia povesteşte că la vremea aceea era tânără şi avea o mulţime de planuri la care a fost nevoită să renunţe. Tot din cauza bolii a renunţat şi la studii.

Dana Maria Popa, pacientă 

Nu am făcut decât o profesională dar m-am îmbolnăvit.

Pe atunci dializa era în fază de pionierat la Iaşi. Condiţiile nu erau dintre cele mai bune.

Dana Maria Popa, pacientă 

Am prins un pic mai greuț, adică greu în sensul că tehnologia, aparatele erau și bune și rele. Stația de apă care nu funcționa cum trebuie, vomitam foarte mult, dureri de cap, tensiuni mici.  Nam dus-o un pic mai greu.

Pentru a scăpa de procedurile anevoioase, în urmă cu 21 de ani Dana a decis să facă un transplant renal. Fără succes însă.

Dana Maria Popa, pacientă 

Am făcut transplant de rinichi în 97 la Cluj la Profesorul Lucan. Am mers șase luni de zile și după aceea am intrat pe dializă.

O poveste asemănătoare are şi Victor Aioanei. Avea 25 de ani când a aflat că suferă de gluorulonefrită.

Victor Aioanei, pacient

De la o răceală s-a terminat. Nu au mai funcționat rinichii și am ajuns, nici nu știam ce e aia dialză.

Şi viaţa lui s-a schimbat în ultimii 25 de ani. În tot acest timp a avut suişuri şi coborâşuri. A încercat să facă un transplant renal, însă în ciuda eforturilor, nu a găsit un donator compatibil. Din cauza bolii, Victor a trebuit să se mute de la Botoşani la Iaşi.

Victor Aioanei, pacient: 

Am făcut şi multă navetă. Sunt din zona Botoșaniului și aveam 250 de km până aici. Aproape cinci ani am făcut naveta și făceam 1.200 km pe săptămână.

Acestea sunt doar două dintre poveştile celor care au reuşit să supravieţuiască necruţătoarei boli. Medicii spun că un pacient bolnav poate supravieţui cu dializă până la 30, chiar 40 de ani.

În Iaşi se face dializă din 1988. În prezent, în judeţul Iaşi sunt 600 de pacienţi care trăiesc cu ajutorul dializei, iar peste o mie de bolnavi au fost trataţi în ultimul an.

Ionuț Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Parhon Iaşi

Dializa şi dializa privată este din fericire una din poveștile de succes ale Serviciului de Sănătate din România.

Cu toate acestea, din lipsă de donatori lista de aşteptare pentru transplant este foarte lungă. Medicii spun că pe lista de aşteptare sunt sute de persoane aflate în suferinţă.

Anda Matei/Emil Pralea

Hits: 15

About Author

Ramona Lazar

Ramona Lazar

Related Articles