Apollonia Radio

Maria și Victor, lecţie de viață

 Breaking News
  • FIE 2019: Marșul Absolvenților și concertul „100+1 pentru România” COMUNICAT DE PRESĂ Vineri, 24 mai, în cadrul celei de-a VII-a ediții a Festivalului Internațional al Educației, Primăria Municipiului Iași va organiza o nouă ediție a Marșului Absolvenților. Ca în fiecare an, Marșul va fi punctul central al Festivalului Internațional al Educației, eveniment devenit tradiţie pentru studenţii care încheie studiile la universitățile din Iaşi. După Marşul Absolvenţilor şi discursurile oficiale, în jurul orei 19.00, va avea loc un super concert la care sunt aşteptaţi să participe mii de ieşeni. Intitulat „100+1 pentru România!”, concertul va avea loc pe scena din faţa Palatului Culturii, accesul publicului fiind liber. La eveniment vor cânta Dan Bittman (Holograf), Cristi Minculescu (Iris), Ştefan Boldijar (Semnal...
  • La mulţi ani, Poliţia Locală Iaşi! Având în vedere faptul că ziua de 21 mai de Sfinții Constantin și Elena, este sărbătorită la nivel național și Ziua Poliției Locale, polițiștii locali vor marca evenimentul alături de ieșeni. În acest sens, sâmbătă 18 mai şi duminică 19 mai 2019, în intervalul orar 11:00 – 15:00, invităm toți ieșenii pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, unde instituția noastră va prezenta autospecialele folosite în misiunile de patrulare, armamentul din dotare și mijloacele de autoapărare. În același context, polițiștii locali din cadrul Serviciului de Intervenții, vor prezenta tehnici de imobilizare și autoapărare. De asemenea, la acest eveniment vor fi prezente și patrulele călare din cadrul instituției noastre. În plus,...
  • Hangariada 2019 Dacă e primăvară însorită și verde, avem parte de artă și zbor pe Aerodromul din Iași, în cadrul unei noi ediții a festivalului Hangariada. Weekendul 24-26 mai 2019 se anunță a fi unul plin de activități interesante, unele cu multă relaxare, altele presărate cu adrenalină din plin. Fie că vorbim de salturi cu parașuta, show aviatic, piese de teatru într-o locație inedită sau doar de relaxarea în aer liber, împreună cu familia sau gașca de prieteni, întreg evenimentul e construit pentru a ne încărca cu energie. Sursa> hangariada.ro Hits: 45...
  • ZIUA REGALITĂȚII Vineri, în Piaţa Palatului Regal din Bucureşti va avea loc o ceremonie militară de depunere de flori în memoria fondatorului dinastiei naţionale şi al statului modern român. Vor fi prezenţi MS Margareta, principele Radu, principesa Elena şi Alexander Philips Nixon, principesa Sofia şi principesa Maria. Orchestra Reprezentativă a Armatei va oferi publicului prezent un concert de muzică de fanfară. Va urma o demonstraţie de măiestrie a mânuirii armei. Vor participa  Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul”, precum şi Jandarmeria călare. Seara, Palatul Elisabeta va găzdui „Garden Party”, la care sunt aşteptaţi, ca în fiecare an, invitaţi din toate judeţele ţării şi din Republica Moldova. Evenimentul va avea loc în prezenţa MS...
  • INCIDENTE LA MITINGUL PSD DE LA IAŞI Centrul oraşului este cea mai sigură zonă din oraş, aceasta întrucât sute de jandarmi şi poliţişti au închis perimetrul cuprins între Casa Modei, Colegiul Naţional şi Piaţa Spiridon pentru a le permite delegaţiilor PSD să ajungă în locul destinat mitingului. Primele delegaţii au ajuns în jurul orei 13.45, fiind vorba de 200-300 de oameni veniţi din Bacău. Evenimentul tinde să devină unul tensionat în condiţiile în care există într-o laterală a pieţei un grup de opozanţi PSD, care, în ciuda demersurilor Jandameriei, refuză să părăsească piaţa. Aceştia s-au baricadat într-un cort unde se strâng semnături pentru reducerea numărului de parlamentari (activitate autorizată de Primărie în urmă cu mai multă vreme...

Maria și Victor, lecţie de viață

Maria și Victor, lecţie de viață
October 12
10:27 2018

Impresionantă lecţie de viaţă. Doi pacienţi ai Spitalului C.I.Parhon  din Iaşi au împlinit nici mai mult nici mai puţin de 25 de ani de când o boală necruţătoare le-a schimbat viaţa. Pentru Dana şi Victor viaţă înseamnă un sfert de secol de dializă. O performanţă, spun medicii. Învingători, spunem noi. Pentru a-i încuraja, momentul a fost sărbătorit cu tort, flori şi cadouri.

Asistente, medici şi pacienţi au pregătit o surpriză. Cei surprinşi, Maria şi Victor, de 43, respectiv, 50 de ani.  Dana Maria Popa avea 18 ani când a aflat că suferă de insuficienţă renală cronică. De atunci a petrecut peste 10.000 de ore pe patul de spital pentru a face nici mai mult nici mai puţin de 3.150 de şedinţe de dializă.

Dana Maria Popa, pacient

De la 18 ani şi jumătate am intrat pe mâna doamnei profesor, doamenei doctor, domnului doctor Covic. După cum vedeţi, în ziua de astăzi sunt aici. Mii de mulţumiri

Boala a fost necruţătoare.

Dana Maria Popa, pacientă 

Prima dată am început, cum a reacționat, cum a evoluat la mine boala de insuficiență renală, rinichii. Am început să mă înnăduș foarte foarte tare, nu aveam aer, stare de slabiciune, anemică şi tot aşa.

Printre lacrimi femeia povesteşte că la vremea aceea era tânără şi avea o mulţime de planuri la care a fost nevoită să renunţe. Tot din cauza bolii a renunţat şi la studii.

Dana Maria Popa, pacientă 

Nu am făcut decât o profesională dar m-am îmbolnăvit.

Pe atunci dializa era în fază de pionierat la Iaşi. Condiţiile nu erau dintre cele mai bune.

Dana Maria Popa, pacientă 

Am prins un pic mai greuț, adică greu în sensul că tehnologia, aparatele erau și bune și rele. Stația de apă care nu funcționa cum trebuie, vomitam foarte mult, dureri de cap, tensiuni mici.  Nam dus-o un pic mai greu.

Pentru a scăpa de procedurile anevoioase, în urmă cu 21 de ani Dana a decis să facă un transplant renal. Fără succes însă.

Dana Maria Popa, pacientă 

Am făcut transplant de rinichi în 97 la Cluj la Profesorul Lucan. Am mers șase luni de zile și după aceea am intrat pe dializă.

O poveste asemănătoare are şi Victor Aioanei. Avea 25 de ani când a aflat că suferă de gluorulonefrită.

Victor Aioanei, pacient

De la o răceală s-a terminat. Nu au mai funcționat rinichii și am ajuns, nici nu știam ce e aia dialză.

Şi viaţa lui s-a schimbat în ultimii 25 de ani. În tot acest timp a avut suişuri şi coborâşuri. A încercat să facă un transplant renal, însă în ciuda eforturilor, nu a găsit un donator compatibil. Din cauza bolii, Victor a trebuit să se mute de la Botoşani la Iaşi.

Victor Aioanei, pacient: 

Am făcut şi multă navetă. Sunt din zona Botoșaniului și aveam 250 de km până aici. Aproape cinci ani am făcut naveta și făceam 1.200 km pe săptămână.

Acestea sunt doar două dintre poveştile celor care au reuşit să supravieţuiască necruţătoarei boli. Medicii spun că un pacient bolnav poate supravieţui cu dializă până la 30, chiar 40 de ani.

În Iaşi se face dializă din 1988. În prezent, în judeţul Iaşi sunt 600 de pacienţi care trăiesc cu ajutorul dializei, iar peste o mie de bolnavi au fost trataţi în ultimul an.

Ionuț Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Parhon Iaşi

Dializa şi dializa privată este din fericire una din poveștile de succes ale Serviciului de Sănătate din România.

Cu toate acestea, din lipsă de donatori lista de aşteptare pentru transplant este foarte lungă. Medicii spun că pe lista de aşteptare sunt sute de persoane aflate în suferinţă.

Anda Matei/Emil Pralea

Hits: 16

About Author

Ramona Lazar

Ramona Lazar

Related Articles