Please set up your API key!

Apollonia Radio

Maria și Victor, lecţie de viață

 Breaking News
  • Ascultă noua piesă The Mono Jacks, “Gloria” – AUDIO The Mono Jacks începe promovarea noului albumul ”Gloria” lansând piesa titulară. Cel de-al doilea album al trupei în limba română va fi lansat în luna februarie. Momentul “Ușor distorsionat” a fost depășit, iar acum The Mono Jacks își revendică “Gloria”. Așa se numește noul album al formației, precum și primul single lansat. “Gloria poate să-ți dea un sens în viață” “Gloria, în primul rând, e un nume de femeie și-mi imaginez că e o femeia foarte frumoasă. Gloria poate să te-nșele. Poate să te facă să faci lucruri mărețe. Gloria poate să te ucidă sau Gloria poate să-ți dea un sens în viață. Cred că vorbim despre glorie pentru că...
  • Ce a lăsat în urmă Pink Floyd, trupa care nu s-a conformat și a unit prin muzică generații de fani – TOP 10 Nu e nimic obișnuit în legătură cu Pink Floyd. Formația a rescris rețeta succesului cu fiecare nou album, demonstrând că de fapt nu există o rețetă și că ar fi o prostie dacă ar urmări așa ceva. Piesele formației descriu evoluția unor muzicieni extrem de talentați, ce au oferit publicului, de fiecare dată, tot ce au avut mai bun. Fără compromisuri și fără a urma rigorile industriei. Astfel au reușit să rămână în istorie pentru mesaj, emoție și un geniu creativ reconfirmat mereu, cu fiecare tânără generație. Coperta albumului ”Wish You Were Here”, a trupei Pink Floyd Pink Floyd este una dintre cele mai de succes și influente trupe rock...
  • Ozzy Osbourne ni se prezintă ca “Ordinary Man” alături de Elton John, anunțând data lansării albumului și viitoarele concerte – AUDIO & DATE TURNEU 2020 Ozzy Osbourne aduce în fața publicului cea mai vulnerabilă fațetă a sa lansând single-ul titular al noului album “Ordinary Man”. Aflăm cu acest prilej și când va fi pus în vânzare discul, precum și datele reprogramate ale turneului european. Ozzy Osbourne (screenshot YouTube) Ozzy Osbourne lansează pe 21 februarie cel de-al 12-lea album solo de studio. Intitulat “Ordinary Man“, ca și colaborarea sa cu Elton John, materialul scoate la iveală muzica unui artist care și-a dedicat aproape întreaga sa viață artei sale. Acesta este și mesajul noului său single cu Elton, în versurile căruia îl descoperim pe Ozzy dezarmat, dar fără a dori să-și accepte condiția efemeră: “The truth is I don’t wanna...
  • Nominalizările Brit Awards 2020 – Care va fi piesa anului? La început de 2020, artiștii britanici culeg roadele creațiilor lansate în 2019. Nominalizările pentru Brit Awards 2020 ni-i aduc în prim-plan pe cei care s-au remarcat, pentru piesa anului intrând în cursă 10 melodii ce s-au auzit în parte și la radio-urile de nișă de la noi. Cea de-a 40-a ediție a premiilor acordate de Industria Fonografică Britanică va fi o ediție care va celebra nume noi. Artistii debutanți Dave și Lewis Capaldi au cele mai multe nominalizări, ambii fiind prezenți în categoriile Best Male, Best New Artist și Song Of The Year. Rapper-ul britanic Santan Dave, zis simplu Dave, este un artist de doar 21 de ani cu multiple valențe. Compune, cântă la...
  • De vorbă cu tine, despre vacanţăăăă! Despre vacanţă, despre bucuria regăsirii, într-un dialog cu terapeutul Cristina Laura Neamţu: Foto: Ioana Nedelcu Hits: 170...

Maria și Victor, lecţie de viață

Maria și Victor, lecţie de viață
October 12
10:27 2018

Impresionantă lecţie de viaţă. Doi pacienţi ai Spitalului C.I.Parhon  din Iaşi au împlinit nici mai mult nici mai puţin de 25 de ani de când o boală necruţătoare le-a schimbat viaţa. Pentru Dana şi Victor viaţă înseamnă un sfert de secol de dializă. O performanţă, spun medicii. Învingători, spunem noi. Pentru a-i încuraja, momentul a fost sărbătorit cu tort, flori şi cadouri.

Asistente, medici şi pacienţi au pregătit o surpriză. Cei surprinşi, Maria şi Victor, de 43, respectiv, 50 de ani.  Dana Maria Popa avea 18 ani când a aflat că suferă de insuficienţă renală cronică. De atunci a petrecut peste 10.000 de ore pe patul de spital pentru a face nici mai mult nici mai puţin de 3.150 de şedinţe de dializă.

Dana Maria Popa, pacient

De la 18 ani şi jumătate am intrat pe mâna doamnei profesor, doamenei doctor, domnului doctor Covic. După cum vedeţi, în ziua de astăzi sunt aici. Mii de mulţumiri

Boala a fost necruţătoare.

Dana Maria Popa, pacientă 

Prima dată am început, cum a reacționat, cum a evoluat la mine boala de insuficiență renală, rinichii. Am început să mă înnăduș foarte foarte tare, nu aveam aer, stare de slabiciune, anemică şi tot aşa.

Printre lacrimi femeia povesteşte că la vremea aceea era tânără şi avea o mulţime de planuri la care a fost nevoită să renunţe. Tot din cauza bolii a renunţat şi la studii.

Dana Maria Popa, pacientă 

Nu am făcut decât o profesională dar m-am îmbolnăvit.

Pe atunci dializa era în fază de pionierat la Iaşi. Condiţiile nu erau dintre cele mai bune.

Dana Maria Popa, pacientă 

Am prins un pic mai greuț, adică greu în sensul că tehnologia, aparatele erau și bune și rele. Stația de apă care nu funcționa cum trebuie, vomitam foarte mult, dureri de cap, tensiuni mici.  Nam dus-o un pic mai greu.

Pentru a scăpa de procedurile anevoioase, în urmă cu 21 de ani Dana a decis să facă un transplant renal. Fără succes însă.

Dana Maria Popa, pacientă 

Am făcut transplant de rinichi în 97 la Cluj la Profesorul Lucan. Am mers șase luni de zile și după aceea am intrat pe dializă.

O poveste asemănătoare are şi Victor Aioanei. Avea 25 de ani când a aflat că suferă de gluorulonefrită.

Victor Aioanei, pacient

De la o răceală s-a terminat. Nu au mai funcționat rinichii și am ajuns, nici nu știam ce e aia dialză.

Şi viaţa lui s-a schimbat în ultimii 25 de ani. În tot acest timp a avut suişuri şi coborâşuri. A încercat să facă un transplant renal, însă în ciuda eforturilor, nu a găsit un donator compatibil. Din cauza bolii, Victor a trebuit să se mute de la Botoşani la Iaşi.

Victor Aioanei, pacient: 

Am făcut şi multă navetă. Sunt din zona Botoșaniului și aveam 250 de km până aici. Aproape cinci ani am făcut naveta și făceam 1.200 km pe săptămână.

Acestea sunt doar două dintre poveştile celor care au reuşit să supravieţuiască necruţătoarei boli. Medicii spun că un pacient bolnav poate supravieţui cu dializă până la 30, chiar 40 de ani.

În Iaşi se face dializă din 1988. În prezent, în judeţul Iaşi sunt 600 de pacienţi care trăiesc cu ajutorul dializei, iar peste o mie de bolnavi au fost trataţi în ultimul an.

Ionuț Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Parhon Iaşi

Dializa şi dializa privată este din fericire una din poveștile de succes ale Serviciului de Sănătate din România.

Cu toate acestea, din lipsă de donatori lista de aşteptare pentru transplant este foarte lungă. Medicii spun că pe lista de aşteptare sunt sute de persoane aflate în suferinţă.

Anda Matei/Emil Pralea

Hits: 29

APOLLONIA RADIO LIVE

ASCULTA APOLLONIA RADIO


Vizitatori

  • 39
  • 713
  • 4,667
  • 254,005
  • 56,495
www.RomaniaRadio.ro radio online: dance, populara, manele...