Apollonia Radio

Încep lucrările de reabilitare a Muzeului Vasile Pogor

 Breaking News
  • FIE 2019: Marșul Absolvenților și concertul „100+1 pentru România” COMUNICAT DE PRESĂ Vineri, 24 mai, în cadrul celei de-a VII-a ediții a Festivalului Internațional al Educației, Primăria Municipiului Iași va organiza o nouă ediție a Marșului Absolvenților. Ca în fiecare an, Marșul va fi punctul central al Festivalului Internațional al Educației, eveniment devenit tradiţie pentru studenţii care încheie studiile la universitățile din Iaşi. După Marşul Absolvenţilor şi discursurile oficiale, în jurul orei 19.00, va avea loc un super concert la care sunt aşteptaţi să participe mii de ieşeni. Intitulat „100+1 pentru România!”, concertul va avea loc pe scena din faţa Palatului Culturii, accesul publicului fiind liber. La eveniment vor cânta Dan Bittman (Holograf), Cristi Minculescu (Iris), Ştefan Boldijar (Semnal...
  • La mulţi ani, Poliţia Locală Iaşi! Având în vedere faptul că ziua de 21 mai de Sfinții Constantin și Elena, este sărbătorită la nivel național și Ziua Poliției Locale, polițiștii locali vor marca evenimentul alături de ieșeni. În acest sens, sâmbătă 18 mai şi duminică 19 mai 2019, în intervalul orar 11:00 – 15:00, invităm toți ieșenii pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, unde instituția noastră va prezenta autospecialele folosite în misiunile de patrulare, armamentul din dotare și mijloacele de autoapărare. În același context, polițiștii locali din cadrul Serviciului de Intervenții, vor prezenta tehnici de imobilizare și autoapărare. De asemenea, la acest eveniment vor fi prezente și patrulele călare din cadrul instituției noastre. În plus,...
  • Hangariada 2019 Dacă e primăvară însorită și verde, avem parte de artă și zbor pe Aerodromul din Iași, în cadrul unei noi ediții a festivalului Hangariada. Weekendul 24-26 mai 2019 se anunță a fi unul plin de activități interesante, unele cu multă relaxare, altele presărate cu adrenalină din plin. Fie că vorbim de salturi cu parașuta, show aviatic, piese de teatru într-o locație inedită sau doar de relaxarea în aer liber, împreună cu familia sau gașca de prieteni, întreg evenimentul e construit pentru a ne încărca cu energie. Sursa> hangariada.ro Hits: 45...
  • ZIUA REGALITĂȚII Vineri, în Piaţa Palatului Regal din Bucureşti va avea loc o ceremonie militară de depunere de flori în memoria fondatorului dinastiei naţionale şi al statului modern român. Vor fi prezenţi MS Margareta, principele Radu, principesa Elena şi Alexander Philips Nixon, principesa Sofia şi principesa Maria. Orchestra Reprezentativă a Armatei va oferi publicului prezent un concert de muzică de fanfară. Va urma o demonstraţie de măiestrie a mânuirii armei. Vor participa  Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul”, precum şi Jandarmeria călare. Seara, Palatul Elisabeta va găzdui „Garden Party”, la care sunt aşteptaţi, ca în fiecare an, invitaţi din toate judeţele ţării şi din Republica Moldova. Evenimentul va avea loc în prezenţa MS...
  • INCIDENTE LA MITINGUL PSD DE LA IAŞI Centrul oraşului este cea mai sigură zonă din oraş, aceasta întrucât sute de jandarmi şi poliţişti au închis perimetrul cuprins între Casa Modei, Colegiul Naţional şi Piaţa Spiridon pentru a le permite delegaţiilor PSD să ajungă în locul destinat mitingului. Primele delegaţii au ajuns în jurul orei 13.45, fiind vorba de 200-300 de oameni veniţi din Bacău. Evenimentul tinde să devină unul tensionat în condiţiile în care există într-o laterală a pieţei un grup de opozanţi PSD, care, în ciuda demersurilor Jandameriei, refuză să părăsească piaţa. Aceştia s-au baricadat într-un cort unde se strâng semnături pentru reducerea numărului de parlamentari (activitate autorizată de Primărie în urmă cu mai multă vreme...

Încep lucrările de reabilitare a Muzeului Vasile Pogor

Încep lucrările de reabilitare a Muzeului Vasile Pogor
November 22
13:54 2018

Una dintre bijuteriile arhitectuarale ale Iaşului, Casa cu ferestre luminate, va cunoaşte o schimbare majoră. Casa Pogor, căci despre ea este vorba, intră într-un amplu program de restaurare care urmează să se desfăşoare pe o perioadă de 24 de luni. Lucările se fac prin intermediul Consiliului Judeţean Iaşi, cu bani de la Uniunea Europeană. Valoarea proiectului este de 6,5 milioane de lei, din care 6,3 milioane de lei sunt bani europeni.

Lucrările la vor consta, printre altele, în restaurarea paramentului din piatră în zonele deteriorate, restaurarea uşilor şi înlocuirea tâmplăriei ferestrelor, asigurarea accesului pentru persoanele cu dizabilităţi, instalarea unei platforme hidraulice, relocarea unui grup sanitar, înlocuirea elementelor degradate şi a elementelor din lemn şi refacerea circuitului muzeal.

“Proiectul înseamnă foarte mult dat fiind că este cel mai cunoscut obiectiv. Lumea, în general, asociază MNLR cu Casa Pogor deşi noi avem mult mai multe obiective muzeale. Este obiectivul care este asociat cu întreaga instituţie”, a declarat Lucian Dan Teodorovici,  director MNLR Iaşi.

Şi nu doar. Casa Pogor va deveni, cu siguranţă, un punct de atracţie între muzeele literare ieşene.  Imobilul este totodată unul dintre edificiile simbol ale Iaşului. Despre valoarea culturală spunem doar că aici s-au derulat serile literare ale “Junimii”.

“Consiliul Judeţean se implică în acest proiect de renovare şi restaurare a Casei Vasile Pogor pentru că este unul dintre simbolurile Iaşului. La Casa cu ferestre luminate, aşa cum era cunoscută, se întâlneau personalităţile vremii care au participat la crearea României Moderne”, a declarta Romeo Olteanu, vicepreşedinte CJ. 

Intervenţia este o continuare a lucrărilor care s-au făcut la Casa Pogor în perioada 1998 -2001. Dacă atunci au fost refăcute sobele, podina de odihnă, stâlpul de susţinere al acesteia, pictura murală din holul de acces sau policandrul, acum vorbim de refacerea inelului de canalizare şi preluarea apelor pluviale, lucrări de sistematizare, împiedicarea apei ascensionale. Se vor face şi lucrări de restaurare cum este în cazul unor stocaturi care lipsesc sau au căzut de-a lungul anilor. La rândul ei, şarpanta, care acum este spaţiu care găzduieşte evenimente culturale, va fi reamenajată.

“Va fi metalică, va avea un grad de rezistenţă mult mai mult îmbunătăţit. Fiind metalică, şarpanta nu mai are nevoie de susţinere intermediară, caz în care va asigura un spaţiu mai amplu”, a declarat Filip Ciobănaşu, arhitect.

Nu doar Casa Pogor va fi renovată, ci şi curtea exterioară.

“Avem propuse plantări, gazonări, refacerea circulaţiei, resistematizarea verticală la un nivel pe care să-l îmbunătăţim”, a declarat Filip Ciobănaşu, arhitect. 

Lucrările au ca termen de execuţie 24 de luni.

Anda Matei

Hits: 14

About Author

Ramona Lazar

Ramona Lazar

Related Articles