Please set up your API key!

Apollonia Radio

Încep lucrările de reabilitare a Muzeului Vasile Pogor

 Breaking News
  • Ascultă noua piesă The Mono Jacks, “Gloria” – AUDIO The Mono Jacks începe promovarea noului albumul ”Gloria” lansând piesa titulară. Cel de-al doilea album al trupei în limba română va fi lansat în luna februarie. Momentul “Ușor distorsionat” a fost depășit, iar acum The Mono Jacks își revendică “Gloria”. Așa se numește noul album al formației, precum și primul single lansat. “Gloria poate să-ți dea un sens în viață” “Gloria, în primul rând, e un nume de femeie și-mi imaginez că e o femeia foarte frumoasă. Gloria poate să te-nșele. Poate să te facă să faci lucruri mărețe. Gloria poate să te ucidă sau Gloria poate să-ți dea un sens în viață. Cred că vorbim despre glorie pentru că...
  • Ce a lăsat în urmă Pink Floyd, trupa care nu s-a conformat și a unit prin muzică generații de fani – TOP 10 Nu e nimic obișnuit în legătură cu Pink Floyd. Formația a rescris rețeta succesului cu fiecare nou album, demonstrând că de fapt nu există o rețetă și că ar fi o prostie dacă ar urmări așa ceva. Piesele formației descriu evoluția unor muzicieni extrem de talentați, ce au oferit publicului, de fiecare dată, tot ce au avut mai bun. Fără compromisuri și fără a urma rigorile industriei. Astfel au reușit să rămână în istorie pentru mesaj, emoție și un geniu creativ reconfirmat mereu, cu fiecare tânără generație. Coperta albumului ”Wish You Were Here”, a trupei Pink Floyd Pink Floyd este una dintre cele mai de succes și influente trupe rock...
  • Ozzy Osbourne ni se prezintă ca “Ordinary Man” alături de Elton John, anunțând data lansării albumului și viitoarele concerte – AUDIO & DATE TURNEU 2020 Ozzy Osbourne aduce în fața publicului cea mai vulnerabilă fațetă a sa lansând single-ul titular al noului album “Ordinary Man”. Aflăm cu acest prilej și când va fi pus în vânzare discul, precum și datele reprogramate ale turneului european. Ozzy Osbourne (screenshot YouTube) Ozzy Osbourne lansează pe 21 februarie cel de-al 12-lea album solo de studio. Intitulat “Ordinary Man“, ca și colaborarea sa cu Elton John, materialul scoate la iveală muzica unui artist care și-a dedicat aproape întreaga sa viață artei sale. Acesta este și mesajul noului său single cu Elton, în versurile căruia îl descoperim pe Ozzy dezarmat, dar fără a dori să-și accepte condiția efemeră: “The truth is I don’t wanna...
  • Nominalizările Brit Awards 2020 – Care va fi piesa anului? La început de 2020, artiștii britanici culeg roadele creațiilor lansate în 2019. Nominalizările pentru Brit Awards 2020 ni-i aduc în prim-plan pe cei care s-au remarcat, pentru piesa anului intrând în cursă 10 melodii ce s-au auzit în parte și la radio-urile de nișă de la noi. Cea de-a 40-a ediție a premiilor acordate de Industria Fonografică Britanică va fi o ediție care va celebra nume noi. Artistii debutanți Dave și Lewis Capaldi au cele mai multe nominalizări, ambii fiind prezenți în categoriile Best Male, Best New Artist și Song Of The Year. Rapper-ul britanic Santan Dave, zis simplu Dave, este un artist de doar 21 de ani cu multiple valențe. Compune, cântă la...
  • De vorbă cu tine, despre vacanţăăăă! Despre vacanţă, despre bucuria regăsirii, într-un dialog cu terapeutul Cristina Laura Neamţu: Foto: Ioana Nedelcu Hits: 170...

Încep lucrările de reabilitare a Muzeului Vasile Pogor

Încep lucrările de reabilitare a Muzeului Vasile Pogor
November 22
13:54 2018

Una dintre bijuteriile arhitectuarale ale Iaşului, Casa cu ferestre luminate, va cunoaşte o schimbare majoră. Casa Pogor, căci despre ea este vorba, intră într-un amplu program de restaurare care urmează să se desfăşoare pe o perioadă de 24 de luni. Lucările se fac prin intermediul Consiliului Judeţean Iaşi, cu bani de la Uniunea Europeană. Valoarea proiectului este de 6,5 milioane de lei, din care 6,3 milioane de lei sunt bani europeni.

Lucrările la vor consta, printre altele, în restaurarea paramentului din piatră în zonele deteriorate, restaurarea uşilor şi înlocuirea tâmplăriei ferestrelor, asigurarea accesului pentru persoanele cu dizabilităţi, instalarea unei platforme hidraulice, relocarea unui grup sanitar, înlocuirea elementelor degradate şi a elementelor din lemn şi refacerea circuitului muzeal.

“Proiectul înseamnă foarte mult dat fiind că este cel mai cunoscut obiectiv. Lumea, în general, asociază MNLR cu Casa Pogor deşi noi avem mult mai multe obiective muzeale. Este obiectivul care este asociat cu întreaga instituţie”, a declarat Lucian Dan Teodorovici,  director MNLR Iaşi.

Şi nu doar. Casa Pogor va deveni, cu siguranţă, un punct de atracţie între muzeele literare ieşene.  Imobilul este totodată unul dintre edificiile simbol ale Iaşului. Despre valoarea culturală spunem doar că aici s-au derulat serile literare ale “Junimii”.

“Consiliul Judeţean se implică în acest proiect de renovare şi restaurare a Casei Vasile Pogor pentru că este unul dintre simbolurile Iaşului. La Casa cu ferestre luminate, aşa cum era cunoscută, se întâlneau personalităţile vremii care au participat la crearea României Moderne”, a declarta Romeo Olteanu, vicepreşedinte CJ. 

Intervenţia este o continuare a lucrărilor care s-au făcut la Casa Pogor în perioada 1998 -2001. Dacă atunci au fost refăcute sobele, podina de odihnă, stâlpul de susţinere al acesteia, pictura murală din holul de acces sau policandrul, acum vorbim de refacerea inelului de canalizare şi preluarea apelor pluviale, lucrări de sistematizare, împiedicarea apei ascensionale. Se vor face şi lucrări de restaurare cum este în cazul unor stocaturi care lipsesc sau au căzut de-a lungul anilor. La rândul ei, şarpanta, care acum este spaţiu care găzduieşte evenimente culturale, va fi reamenajată.

“Va fi metalică, va avea un grad de rezistenţă mult mai mult îmbunătăţit. Fiind metalică, şarpanta nu mai are nevoie de susţinere intermediară, caz în care va asigura un spaţiu mai amplu”, a declarat Filip Ciobănaşu, arhitect.

Nu doar Casa Pogor va fi renovată, ci şi curtea exterioară.

“Avem propuse plantări, gazonări, refacerea circulaţiei, resistematizarea verticală la un nivel pe care să-l îmbunătăţim”, a declarat Filip Ciobănaşu, arhitect. 

Lucrările au ca termen de execuţie 24 de luni.

Anda Matei

Hits: 30

APOLLONIA RADIO LIVE

ASCULTA APOLLONIA RADIO


Vizitatori

  • 39
  • 713
  • 4,667
  • 254,005
  • 56,495
www.RomaniaRadio.ro radio online: dance, populara, manele...