Apollonia Radio

Încep lucrările de reabilitare a Muzeului Vasile Pogor

 Breaking News
  • Lansare de carte – “Mesaj către Criton”   Poetul Vasile Burlui lansează volumul „Mesaj către Criton” Miercuri, 27 martie 2019, poetul Vasile Burlui revine în atenţia publicului iubitor de poezie. Asta pentru că în Librăria Cartea Românească din Iaşi, situată pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr 2, va fi lansat volumul de poeme „Mesaj către Criton”, publicat în 2018 la Editura Cartea Românească. Despre cel mai recent volum al său de poezie vor vorbi criticul literar Ioan Holban, cel care a şi prefaţat cartea, universitarul şi filologul Iulian Popescu, precum şi criticul literar Livia Iacob. Evenimentul, ce va începe la ora 18:00, va fi moderat de Paul Gorban. Despre cea mai recentă carte a poetului...
  • 50 De Femei De Succes Radio Apollonia vă invită de astăzi, 19 martie 2019, să fiţi părtaşi la un nou proiect, intitulat “50 De Femei De Succes“. Știi ce vrei să faci? Ai descoperit o pasiune pe care vrei să o explorezi? Închide ochii și gândește-te că ești deja în top! O femeie de succes nu se oprește niciodată din învățat. Chiar dacă a absolvit trei facultăți, două mastere și un doctorat… Într-o carieră de succes e nevoie de mult curaj!  Într-un business este foarte important să ştii să negociezi. Pentru a-i putea convinge pe alţii, trebuie să fii convinsă la rândul tău. Majoritatea femeilor de succes au descoperit că trezitul de dimineaţă şi începerea...
  • Concert caritabil vocal-simfonic “Inimi pentru inimi” Episcopia Romano-Catolică Iași, în parteneriat cu Centrul Diecezan Caritas Iași, vă invită Sâmbătă, 16 martie 2019, la ora 19.30, să participaţi la Concertul caritabil vocal-simfonic “Inimi pentru inimi”, în catedrala “Sfânta Fecioară Maria, Regină”. Scopul acestui concert este strângerea de fonduri pentru refacerea și reluarea activității la  Institutul de Boli Cardiovasculare – IBCV “Profesor doctor George I.M. Georgescu” din Iaşi, care a fost afectată de incendiul de anul trecut, Concertul este susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Moldova” din Iaşi şi Corul Academic “Gavriil Musicescu”, care vor interpreta Requiem în re minor pentru solişti, cor şi orchestră, KV 626, compus de W.A. Mozart. Solişti vor fi Ana Maria Donose (soprană),...
  • Premieră la Iaşi! Jurnalista, poeta şi traducătoarea Nicoleta Dabija lansează, în premieră la Iaşi, integrala operei poetice a lui Giuseppe Ungaretti, “O viaţă de om”, carte publicată în 2018 la editura Paralela 45. Evenimentul va avea loc, miercuri, 13 martie 2019, în Librăria Cartea Românească din Iaşi, situată pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 2, începând cu ora 18:00. Alături de traducătoarea volumului, Nicoleta Dabija, despre carte şi opera marelui poet italian vor vorbi şi poetul Cătălin-Mihai Ştefan, dar şi regizorul Ovidiu Lazăr. (Comunicat de presă) Evenimentul va fi moderat de Paul Gorban, directorul librăriei ieşene. Ascultaţi un interviu cu doamna Nicoleta Dabija, marca Radio Apollonia: Hits: 11...
  • 8 martie, Ziua mamei sau Ziua internaţională a femeii? Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii. Puțini oameni știu că Ziua mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Sărbătoarea datează din timpul legendelor despre zeii...

Încep lucrările de reabilitare a Muzeului Vasile Pogor

Încep lucrările de reabilitare a Muzeului Vasile Pogor
November 22
13:54 2018

Una dintre bijuteriile arhitectuarale ale Iaşului, Casa cu ferestre luminate, va cunoaşte o schimbare majoră. Casa Pogor, căci despre ea este vorba, intră într-un amplu program de restaurare care urmează să se desfăşoare pe o perioadă de 24 de luni. Lucările se fac prin intermediul Consiliului Judeţean Iaşi, cu bani de la Uniunea Europeană. Valoarea proiectului este de 6,5 milioane de lei, din care 6,3 milioane de lei sunt bani europeni.

Lucrările la vor consta, printre altele, în restaurarea paramentului din piatră în zonele deteriorate, restaurarea uşilor şi înlocuirea tâmplăriei ferestrelor, asigurarea accesului pentru persoanele cu dizabilităţi, instalarea unei platforme hidraulice, relocarea unui grup sanitar, înlocuirea elementelor degradate şi a elementelor din lemn şi refacerea circuitului muzeal.

“Proiectul înseamnă foarte mult dat fiind că este cel mai cunoscut obiectiv. Lumea, în general, asociază MNLR cu Casa Pogor deşi noi avem mult mai multe obiective muzeale. Este obiectivul care este asociat cu întreaga instituţie”, a declarat Lucian Dan Teodorovici,  director MNLR Iaşi.

Şi nu doar. Casa Pogor va deveni, cu siguranţă, un punct de atracţie între muzeele literare ieşene.  Imobilul este totodată unul dintre edificiile simbol ale Iaşului. Despre valoarea culturală spunem doar că aici s-au derulat serile literare ale “Junimii”.

“Consiliul Judeţean se implică în acest proiect de renovare şi restaurare a Casei Vasile Pogor pentru că este unul dintre simbolurile Iaşului. La Casa cu ferestre luminate, aşa cum era cunoscută, se întâlneau personalităţile vremii care au participat la crearea României Moderne”, a declarta Romeo Olteanu, vicepreşedinte CJ. 

Intervenţia este o continuare a lucrărilor care s-au făcut la Casa Pogor în perioada 1998 -2001. Dacă atunci au fost refăcute sobele, podina de odihnă, stâlpul de susţinere al acesteia, pictura murală din holul de acces sau policandrul, acum vorbim de refacerea inelului de canalizare şi preluarea apelor pluviale, lucrări de sistematizare, împiedicarea apei ascensionale. Se vor face şi lucrări de restaurare cum este în cazul unor stocaturi care lipsesc sau au căzut de-a lungul anilor. La rândul ei, şarpanta, care acum este spaţiu care găzduieşte evenimente culturale, va fi reamenajată.

“Va fi metalică, va avea un grad de rezistenţă mult mai mult îmbunătăţit. Fiind metalică, şarpanta nu mai are nevoie de susţinere intermediară, caz în care va asigura un spaţiu mai amplu”, a declarat Filip Ciobănaşu, arhitect.

Nu doar Casa Pogor va fi renovată, ci şi curtea exterioară.

“Avem propuse plantări, gazonări, refacerea circulaţiei, resistematizarea verticală la un nivel pe care să-l îmbunătăţim”, a declarat Filip Ciobănaşu, arhitect. 

Lucrările au ca termen de execuţie 24 de luni.

Anda Matei

Hits: 14

About Author

Ramona Lazar

Ramona Lazar

Related Articles