Apollonia Radio

Încep lucrările de reabilitare a Muzeului Vasile Pogor

 Breaking News
  • 5 iunie – Ziua Învăţătorului Pe 5 iunie se sărbătoreşte Ziua Învățătorului, care coincide cu data de naştere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc (5 iunie 1779 — 17 septembrie 1823). Gheorghe Lazăr, născut la Avrig, este considerat fondatorul învățământului în limba națională din Țara Românească. În 1818, a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Şcoala de la Sfântul Sava. Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), Ziua Învăţătorului va fi sărbătorită prin activităţi extraşcolare, organizate de fiecare unitate de învăţământ, şi nu vor avea loc cursuri normale. Instituirea aceste zile a învăţătorului a fost aprobată în 9 octombrie 2007 de Parlament şi apoi prin Legea nr. 289 din 29 octombrie...
  • Mijloacele de transport şi parcări – 1 iunie 2019 Pelerinii vor sosi la Iaşi cu trenul, cu autocarele, microbuzele şi cu maşinile personale. Fiecare comunitate/parohie va avea un responsabil general de grup, dar şi câte un responsabil pentru fiecare autocar/microbuz/tren. Pentru a veni în sprijinul pelerinilor, sunt puse la dispoziţia lor două trenuri: primul, pe ruta Adjud (plecarea la ora 08.00) – Bacău – Roman – Iaşi (ora 12.13) şi retur (de la ora 21.05); al doilea, pe relaţia Roman (10.45) – Paşcani – Iaşi (13.31) şi retur (de la ora 20.22). De la gara din Iaşi, pelerinii se vor deplasa pe jos până la porţile de intrare în zona specificată pe bilet, conform infograficului zonei de acces. Având...
  • Informaţii importante pentru pelerini Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie de Judeţean Iaşi (Iaşi, Str. Mihai Costăchescu, 2; tel. 0232/302000; https://is.politiaromana.ro; e-mail: ipjiasi@is.politiaroniana.ro) a elaborat un material cu informaţii preventive, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor şi pentru ca evenimentul să se desfăşoare într-un mediu sigur pentru participanţi. – Purtaţi în permanenţă asupra dumneavoastră documentele de identitate (paşaport, carte de identitate, permis de conducere)! – Aveţi grijă unde vă ţineţi portofelul şi telefonul mobil (nu le ţineţi în buzunarele exterioare, iar poşetele/ borsetele/ rucsacii să fie mereu în supravegherea dumneavoastră)! – Dacă deţineţi bijuterii sau bunuri de valoare mare, păstraţi-le în seif la locul de cazare! – Nu...
  • Documente necesare accesului în Perimetrul din faţa Palatului Culturii Înainte de a porni spre Iaşi, pelerinii trebuie să se asigure că au la ei permisele de acces pe baza cărora vor putea intra în Perimetrul securizat pentru întâlnirea cu papa Francisc. Aceste permise sunt distribuite prin parohiile din Dieceza Romano-Catolică de Iaşi, pe baza înscrierii făcute până la 1 mai. Accesul se va face pe baza permisului nominal primit şi însoţit de actul de identitate. Accesul în cele opt zone din perimetrul securizat Perimetrul din faţa Palatului Culturii va fi împărţit în şapte zone în care vor fi aşezate persoanele care s-au înscris pentru acest eveniment, fiecare zonă având un punct de prim ajutor. O a opta zonă va...
  • Întâlnirea cu Papa Francisc – Iaşi, 1 iunie 2019 Sfântul Părinte papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie. În cadrul acestei vizite, se va afla la 1 iunie la Iaşi, în mijlocul Diecezei de Iaşi. Papa Francisc va sosi la ora 17.25 la catedrala catolică, în care va fi aşteptat de aproximativ 800 de bolnavi şi de persoane în vârstă. Apoi îi va întâlni pe toţi cei prezenţi în faţa Palatului Culturii, participând la “Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile”. Program special în ziua de 1 iunie În ziua de 1 iunie, de la ora 14.00 până la ora 16.00, vor fi difuzate pe megaecranele amplasate în zona din faţa Palatului Culturii mai multe...

Încep lucrările de reabilitare a Muzeului Vasile Pogor

Încep lucrările de reabilitare a Muzeului Vasile Pogor
November 22
13:54 2018

Una dintre bijuteriile arhitectuarale ale Iaşului, Casa cu ferestre luminate, va cunoaşte o schimbare majoră. Casa Pogor, căci despre ea este vorba, intră într-un amplu program de restaurare care urmează să se desfăşoare pe o perioadă de 24 de luni. Lucările se fac prin intermediul Consiliului Judeţean Iaşi, cu bani de la Uniunea Europeană. Valoarea proiectului este de 6,5 milioane de lei, din care 6,3 milioane de lei sunt bani europeni.

Lucrările la vor consta, printre altele, în restaurarea paramentului din piatră în zonele deteriorate, restaurarea uşilor şi înlocuirea tâmplăriei ferestrelor, asigurarea accesului pentru persoanele cu dizabilităţi, instalarea unei platforme hidraulice, relocarea unui grup sanitar, înlocuirea elementelor degradate şi a elementelor din lemn şi refacerea circuitului muzeal.

“Proiectul înseamnă foarte mult dat fiind că este cel mai cunoscut obiectiv. Lumea, în general, asociază MNLR cu Casa Pogor deşi noi avem mult mai multe obiective muzeale. Este obiectivul care este asociat cu întreaga instituţie”, a declarat Lucian Dan Teodorovici,  director MNLR Iaşi.

Şi nu doar. Casa Pogor va deveni, cu siguranţă, un punct de atracţie între muzeele literare ieşene.  Imobilul este totodată unul dintre edificiile simbol ale Iaşului. Despre valoarea culturală spunem doar că aici s-au derulat serile literare ale “Junimii”.

“Consiliul Judeţean se implică în acest proiect de renovare şi restaurare a Casei Vasile Pogor pentru că este unul dintre simbolurile Iaşului. La Casa cu ferestre luminate, aşa cum era cunoscută, se întâlneau personalităţile vremii care au participat la crearea României Moderne”, a declarta Romeo Olteanu, vicepreşedinte CJ. 

Intervenţia este o continuare a lucrărilor care s-au făcut la Casa Pogor în perioada 1998 -2001. Dacă atunci au fost refăcute sobele, podina de odihnă, stâlpul de susţinere al acesteia, pictura murală din holul de acces sau policandrul, acum vorbim de refacerea inelului de canalizare şi preluarea apelor pluviale, lucrări de sistematizare, împiedicarea apei ascensionale. Se vor face şi lucrări de restaurare cum este în cazul unor stocaturi care lipsesc sau au căzut de-a lungul anilor. La rândul ei, şarpanta, care acum este spaţiu care găzduieşte evenimente culturale, va fi reamenajată.

“Va fi metalică, va avea un grad de rezistenţă mult mai mult îmbunătăţit. Fiind metalică, şarpanta nu mai are nevoie de susţinere intermediară, caz în care va asigura un spaţiu mai amplu”, a declarat Filip Ciobănaşu, arhitect.

Nu doar Casa Pogor va fi renovată, ci şi curtea exterioară.

“Avem propuse plantări, gazonări, refacerea circulaţiei, resistematizarea verticală la un nivel pe care să-l îmbunătăţim”, a declarat Filip Ciobănaşu, arhitect. 

Lucrările au ca termen de execuţie 24 de luni.

Anda Matei

Hits: 21

About Author

Apollonia Radio

Apollonia Radio

Related Articles