Apollonia Radio

Muzeul Militar Național «Regele Ferdinand I», Filiala Iași

 Breaking News
  • BUST DEDICAT POETULUI BESARION GABASHVILI Pe 24 ianuarie 2019, va fi inaugurat la Iaşi bustul poetului clasic georgian Besarion Gabashvili (Besiki). Monumentul poetului născut la Tbilisi în 1750 şi decedat la Iaşi în data de 24 ianuarie 1791 va fi amplasat pe strada Costache Negri. Iniţiativa municipalităţii porneşte de la propunerea pe care Excelenţa Sa Nikoloz Nikolozishvili, Ambasadorul Georgiei în România, a făcut-o în timpul vizitei la Iaşi din 5 – 6 iulie 2018. Poetul georgian Besarion Gabashvili este îngropat în zona fostei Biserici Sfânta Vineri. Din acele vremuri se păstrează doar placa funerară, pe care scrie: „În acest mormânt zace Principele Visarion Zaharovici Gabashvili, care a fost trimis ambasador al Ţarului David pe lângă prea...

Muzeul Militar Național «Regele Ferdinand I», Filiala Iași

Muzeul Militar Național «Regele Ferdinand I», Filiala Iași
November 12
15:16 2018

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, în semn de respect și cinstire a Eroilor Armatei Române și a rolului orașului Iași de Capitală a celor trei Uniri (1600, 1859 și 1918), Capitală de Război a României în anii 1916 – 1918 și Capitala Renașterii Naționale a fost înființată la Iași, Filiala Muzeului Militar Național «Regele Ferdinand I». 

Noul edificiu cultural este situat pe Bulevardul Carol I, nr.7, acolo unde se află sediul Cercului Militar. Inaugurarea lui s-a desfăşurat în prezența oficialităților locale și centrale, reprezentanților mediului academic, cultural și știintific.

Programul a cuprins primirea invitaților, oficierea serviciului religios, alocuțiuni, momente omagiale, tăierea panglicii inaugurale, precum și vizitarea expozițiilor permanente și temporare.

Muzeul cuprinde o expoziție tematică permanentă, dedicată evoluției structurilor militare din Iași și zona Moldovei de la 1830 și pâna în prezent și aduce în interiorul spațiului muzeal obiecte depatrimoniu specifice, precum uniformearmament de infanterie, drapele, decorații, obiecte personale aparţinând unor personalităţi militare care au comandat structuri ale armatei din Iaşi şi Moldova, fotografii sau documente etc. În exterior sunt amplasate piese de artilerie terestră şi antiaeriană.

Un moment deosebit a fost omagierea colonelului în retragere Mihai Cruceanu, care în această zi memorabilă a implinit frumoasa vârsta de 100 de ani, fiind unul dintre puținii ,,centenari” în viață, ce a luptat în cel de-al Doilea Razboi Mondial.

 Placheta și medalia Centenar oferită de autoritățile locale au fost primite de fiica omagiatului un distins cadru didactic universitar.

 Un alt moment semnificativ a fost donarea unei replici a Drapelului de luptă al Regimentului 15 Infanterie ,,Razboieni”, de către elevii Școlii Gimnaziale ,,Paradis” din Iași.

 Manifestarea s-a încheiat cu vizitarea muzeului și un spectacol artistic susținut de Muzica Militară și de tineri și consacrați artiști.

Reporter: Ionel Pintilii

Hits: 12

About Author

Ramona Lazar

Ramona Lazar

Related Articles