Caz deosebit la maternitatea din Botoşani. Un bebeluş a fost născut cu câte şase degete la mâini şi la picioare. Din nefericire acestea nu sunt singurele anomalii cu care s-a născut copilul. La naştere, acesta avea o greutate de 2,2 kilograme.

Din cauza malformaţiilor de la nivelul membrelor, feţei şi inimii, copilul a fost adus la Spitalul Cuza Vodă din Iaşi. Neonatologii cred că micuţul suferă şi de o boală genetică extrem de rar întâlnită: trisomia XIII, sau sindromul Patau.

“E trisomia XIII. Asta e prima noastră suspiciune. E foarte rară. 0,7%, ca incidenţă, după unele statistici. Preponderent se întâlneşte la persoane de sex masculin. Are o malformaţie care se cheamă velo palato schizis dar nu este o malformaţie care să îi pună viaţa în pericol. În momentul de faţă are detectată o malformaţie la cord  care împiedică oxigenarea completă a sângelui. Din acest motiv este şi pe suport ventilator”,  a declarat Bogdan Doroftei, director medical Spitalul Cuza Vodă Iaşi.

Medicii suspectează şi o malformaţie la nivelul creierului. Rezultatele testelor genetice vor fi cunoscute abia peste câteva zile. Până atunci, copilul este menţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor.

“Este în momentul de faţă pe suport respirator. Prognosticul este foarte rezervat. În momentul de faţă nu putem spune care sunt şansele de supravieţuire “, a mai declarat Bogdan Doroftei, director medical Spitalul Cuza Vodă Iaşi

Anda Matei

Visits: 109