Pe 24 ianuarie 2019, va fi inaugurat la Iaşi bustul poetului clasic georgian Besarion Gabashvili (Besiki).

Monumentul poetului născut la Tbilisi în 1750 şi decedat la Iaşi în data de 24 ianuarie 1791 va fi amplasat pe strada Costache Negri. Iniţiativa municipalităţii porneşte de la propunerea pe care Excelenţa Sa Nikoloz Nikolozishvili, Ambasadorul Georgiei în România, a făcut-o în timpul vizitei la Iaşi din 5 – 6 iulie 2018. Poetul georgian Besarion Gabashvili este îngropat în zona fostei Biserici Sfânta Vineri. Din acele vremuri se păstrează doar placa funerară, pe care scrie: „În acest mormânt zace Principele Visarion Zaharovici Gabashvili, care a fost trimis ambasador al Ţarului David pe lângă prea înalta curte împărătească a Rusiei şi a sfârşit aici la Iaşi la 40 de ani, 1791, ianuarie 24. La trecători cer iertare”.

Moştenirea poetică diversă a lui Besiki este notabilă pentru muzicalitatea deosebită a versurilor, bogăţia aliteraţiilor şi varietatea rimelor. Cele mai frumoase poezii ale sale „Am intrat în Grădina Melancoliei”, „Am înţeles acuzaţiile tale”, Mierle”, şi, mai presus de toate, “Statura frumuseţii” şi “Reginei Ana”, sunt dedicate dragostei pasionate, uneori explicit erotice, cu o tentă de melancolie şi un ton elegant.

La evenimentul din 24 ianuarie sunt aşteptaţi Excelenţa Sa Nikoloz Nikolozishvili, Ambasadorul Georgiei în România, dar şi Giorgi Tchighvaria, primarul oraşului georgian Kutaisi, cu care municipiul Iaşi intenţionează să semneze un acord de înfrăţire.

Sursa: www.primaria-iasi.ro

Ascultaţi un interviu cu doamna Cristina Danilov, Consilier Superior – Serviciul Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi:

Sursa foto: http://www.facebook.com/curierul

Views: 225